Eigenaar of verantwoordelijke van een bedrijf? Zorg voor voldoende BHV’ers

BHV cursus

Als eigenaar of eindverantwoordelijke van een bedrijf heb je een uitdagend bestaan met veel verantwoordelijkheid. Een van je taken is dat, wanneer je een bedrijfspand hebt, het met de veiligheid allemaal zo goed mogelijk geregeld is. En hoe groter je bedrijfsgebouw is en hoe meer mensen je in dienst hebt, hoe ingewikkelder dat kan worden. Waar je sowieso voor moet zorgdragen is dat er altijd genoeg mensen met een BHV-certificaat aanwezig zijn. BHV staat voor bedrijfshulpverlening, waardoor je een BHV’er simpelweg kunt zien als een persoon die handelend (en succesvol) kan optreden als er zich eens een noodsituatie voordoet op de werkvloer. Denk hierbij aan het scenario waarin er geëvacueerd moet worden of er iemand onwel wordt of gewond raakt. Als je een BHV-certificaat wilt halen dien je eerst een BHV cursus te volgen. Zaak voor jou is dus om ervoor te zorgen dat genoeg van je medewerkers dit certificaat hebben en houden.

BHV cursus

Zo zit het met de verplichte aanwezigheid van BHV’ers

Er is niet officieel vastgelegd hoeveel BHV’ers er precies aanwezig moeten zijn op de werkvloer. Wel staat vast dat er altijd professionele bedrijfshulpverlening aanwezig moet zijn. Dat houdt in dat je immer tenminste één BHV’er met een geldig certificaat in je bedrijfsgebouw moet hebben zodra er gewerkt wordt. Natuurlijk geldt dat als je een groot pand met veel medewerkers hebt, dat je dan beter meerdere BHV’ers in dienst kunt hebben.

Hoe zijn BHV cursussen georganiseerd?

Je kunt in principe iedereen opgeven voor een BHV cursus, al kunnen mensen dat ook individueel zelf doen. Zo’n cursus duurt niet lang en leidt in bijna alle gevallen tot een certificaat. Belangrijk om te onthouden is dat dit certificaat maar een jaar geldig blijft. Je zult je BHV’ers dan een herhalingscursus moeten laten doen om het certificaat met weer een jaar te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *