Lassen: wat is het en waarvoor wordt het ingezet?

Lasdraad

Lassen: wat is het en waarvoor wordt het ingezet?

aug 14, 2020 Tips by Redactie

Lassen is een techniek waarbij twee verschillende materialen door middel van druk en/of intense hitte aan elkaar worden verbonden. Niet zelden wordt er een lasdraad gebruikt om deze verbinding op een goede manier tot stand te brengen. Lasopdrachten worden vooral in de bouwwereld regelmatig verstrekt en uitgevoerd. Bouwconstructies, pijpen en buizen zijn voorbeelden van lastoepassingen. Hieronder lees je iets meer over de verschillende lasprocessen die er zijn. Vervolgens gaan we wat dieper in op de voors en tegens van lasverbindingen.

Lasdraad

Welke lasprocessen zijn er te onderscheiden?

In de loop van de afgelopen eeuwen zijn er allerlei verschillende soorten lasprocessen ontstaan en verder ontwikkeld. Elk proces heeft zijn eigen speciale kenmerken en toepassingen waar ie het meest geschikt voor is. Dit zijn de vijf belangrijkste en bekendste vormen van lassen:

• Booglassen: dit bevat diverse submethoden die er elk toe leiden dat voorwerpen aan elkaar worden gelast via een elektrische plasmaboog. Bij sommige manieren van booglassen wordt de elektrode ook mee gesmolten, terwijl bij andere methoden de elektrode als toevoegmiddel wordt gebruikt. 

• Weerstandlassen, ook wel elektrisch weerstandlassen genoemd. De te verbinden onderdelen worden hierbij tegen elkaar aan gedrukt, waarna de lasser een fikse elektrische stroom door de onderdelen laat lopen. Bij de uiteinden van beide onderdelen wordt de temperatuur dan zo hoog, dat versmelting optreedt.

• Druklassen: dit omvat meerdere methoden van lassen waarbij de voorwerpen stevig tegen elkaar aan worden gedrukt en vervolgens worden verhit, zij het niet door stroom.

• Autogeen lassen. Deze lasmethode staat in de laswereld bekend om de extreem hete vlam die hierbij gebruikt wordt. Vanwege de wat mindere veiligheid bij dit proces verliest autogeen lassen aan populariteit, met name ten opzichte van elektrische vormen van lassen.

• Bundellassen. Hierbij zie je dat de onderdelen die aan elkaar gelast moeten worden wordt bestraald met bundels fotonen of elektronen. Op deze manier smelten de materialen en kunnen deze aan elkaar worden gehecht. Opvallend is dat de verhitte, gebundelde deeltjes zich tot zeer diep in het materiaal kunnen nestelen. Dit terwijl de lasverbinding toch smal gemaakt kan worden.

Lasdraad

De voordelen van lasverbindingen

Lassen en het maken van lasverbindingen is al vele jaren een populaire en veelgebruikte techniek. Het kan dan ook niet anders of hier zijn goede redenen voor. De voordelen van het creëren van lasverbindingen worden hieronder uiteengezet:

• Een lasverbinding is bijzonder krachtig en nagenoeg onverwoestbaar. Dit terwijl de verbinding an sich niet zwaar is qua gewicht.

• Lasverbindingen zijn moeiteloos bestand tegen hoge omgevingstemperaturen.

• Door een lasverbinding wordt een stabiele overdracht van druk en kracht gewaarborgd in bijvoorbeeld constructies, in ieder geval beter dan verbindingen met bouten en klinknagels.

• Een lasverbinding heeft normaliter een glad oppervlak. Dit is bij veel toepassingen heel belangrijk, bijvoorbeeld bij leidingen en pijpen. 

• Veel soorten lasverbindingen zijn relatief eenvoudig en snel te bewerkstelligen, ook omdat laswerk niet hoeft te drogen of te harden. Door deze feiten is het aanbrengen van een lasverbinding verhoudingsgewijs een goedkope optie. 

Wat zijn de nadelen?

Bijna geen enkel aspect van het leven heeft alleen maar voordelen en ook voor lasverbindingen geldt dat uiteraard. Tegenover de interessante voordelen van lassen staan dus ook enige nadelen, waarvan je uiteraard op de hoogte moet zijn als je een lasbedrijf inschakelt of wanneer je besluit zelf als particulier te gaan lassen. Afijn, de nadelen die het lassen met zich meebrengt zijn de volgende: 

• In de loop van de jaren zijn beschermende middelen en technieken weliswaar steeds beter geworden, waardoor je als lasser je werk steeds veiliger kunt uitvoeren, toch blijft de veiligheid altijd wel een punt van zorg in de laswereld. Welke aspecten het onveilig kunnen maken? Welnu, het gaat dan om extreme hitte, spatten, vonken, rook en enige restproducten die achterblijven. 

• Als een lasverbinding eenmaal tot stand is gekomen, dan moet je het daarmee doen. Het is onmogelijk deze verbinding te demonteren. Het is natuurlijk wel mogelijk dit op enigerlei wijze te slopen, maar dit is zwaar en tijdrovend werk (en dus kostbaar), nog los van het feit dat dit zonde is van het materiaal. In dit opzicht zijn verbindingen met bouten en nagels gunstiger; deze kun je gemakkelijk demonteren.

• Voor het maken van een lasverbinding heb je twee elementen nodig die van (ongeveer) hetzelfde materiaal vervaardigd zijn.

• Als je gaat lassen, moet je werkelijk weten wat je doet. Houd er namelijk rekening mee dat er sprake gaat zijn van enorme opwarming en vervolgens afkoeling. Daardoor kan er flinke vervorming van het materiaal optreden. Als dit leidt tot verandering van de structuur, dan is het opletten geblazen, zeker als het gelaste product als constructiemateriaal of als deel van de infrastructuur van een pand moet dienen.