Wat is Utiliteitsbouw? En wat houdt het in?

Wat is Utiliteitsbouw? En wat houdt het in?

nov 17, 2020 Zakelijk by Redactie

Het woord utiliteitsbouw is iets dat voor velen niet bekend voorkomt, maar toch heeft men er vrijwel dagelijks mee te maken of het is herkenbaar. Utiliteitsbouw bestaat uit alle bouwwerken die geen woonbestemming hebben. Ja, leuk, maar wat is utiliteitsbouw nou precies? Dit type bouw maakt gebouwen om in te werken zoals: fabrieken, kantoren, scholen of opslagruimtes. Ook realiseren ze gebouwen voor commerciële dienstverlening zoals winkels en garages. In principe is utiliteitsbouw alle bouw waar niet in gewoond wordt. Utiliteitsbouw wordt voornamelijk vanuit overheid of gemeentes aangestuurd omdat het voornamelijk publieke gebouwen zijn.

Nog steeds geen antwoord op: Wat is utiliteitsbouw?

Wat is utiliteitsbouw precies? Grofweg bestaan er drie specifieke soorten bouw in Nederland, namelijk: woningbouw, hoogbouw en utiliteitsbouw. Het laatste type bouw zijn bouwwerken die geen woonbestemming hebben. Naast gebouwen waarin gewerkt wordt als fabrieken, kantoren, winkels en ziekenhuizen vallen ook recreatieve voorzieningen onder utiliteitsbouw. Recreatievoorzieningen zijn bioscopen, vakantieoorden en sportgebouwen. Hiernaast vallen ook de nutsvoorzieningen zoals energiecentrales en rioolwaterzuiveringsinstallaties onder utiliteitsbouw. 

Over het algemeen kan dit type bouw omschreven worden als gebouwen met een openbaar karakter, bijvoorbeeld een aquaduct, brug, fabriek, school, station. Deze openbare gebouwen worden voornamelijk aangestuurd door gemeentes in combinatie met andere instanties. Om deze verschillende projecten te realiseren worden er gespecialiseerde bouwbedrijven ingehuurd die kennis en expertise hebben in de utiliteitsbouw. Vervolgens worden de mogelijkheden, wensen en beperkingen besproken en wordt er een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp wordt goedgekeurd en zo kan het bouwbedrijf gaan beginnen.   

Ziekenhuizen en verzorgingshuizen

Wat is utiliteitsbouw en welke vormen zijn er? Ook ziekenhuizen en verzorgingshuizen vallen onder utiliteitsbouw. In tijden van corona is het belangrijk om dit soort gebouwen in overvloed te hebben. Het coronavirus veroorzaakt de ziekte COVID-19. In het begin lijken de klachten van dit virus op een verkoudheid, maar onderschat de ziekte niet! Je hebt kans op een ernstige longontsteking wanneer je besmet bent geraakt met het coronavirus. Mensen overlijden er zelfs aan. Neem het virus dan ook zeer serieus. Het is belangrijk om veel utiliteitsgebouwen te hebben in Nederland en dan voornamelijk ziekenhuizen. Het coronavirus heeft de hele maatschappij in haar greep. Veel mensen belanden dan ook op de intensive care. Op de intensive care worden mensen met het coronavirus vaak kunstmatig beademd. Langdurig kunstmatige beademing kan schade veroorzaken.

Welke utiliteitsgebouwen heb je precies en wat is utiliteitsbouw? 

Utiliteitsgebouwen hebben geen woonbestemming. Deze gebouwen realiseren commerciële dienstverleningen. In principe wordt er niet gewoond in een utiliteitsgebouw, omdat het vaak publieke gebouwen zijn. Er is wel een uitzondering, want verzorgingshuizen zijn utiliteitsgebouwen. In deze tijd mogen er weinig bezoekers ontvangen worden in deze instellingen. Zeker nu het aantal besmettingen in Nederland weer aan het toenemen is. Elk verpleeghuis gaat anders om met het bezoek, sociale contacten en een eventuele uitbraken. Verzorgingshuizen willen haar bewoners en medewerkers goed beschermen tegen het virus. Oudere zijn een kwetsbare groep en hebben meer gezondheidsrisico’s.

Andere utiliteitsgebouwen

Wat is utiliteitsbouw precies? Een utiliteitsbouw hotel? Een hotel is namelijk ook een Utiliteitsgebouw. Andere utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen. Voor deze, en andere utiliteitsbouwwerken, ga je naar giesbersrotterdam.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *