Wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud van een bedrijfspand?

schoonmaak bedrijf

Wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud van een bedrijfspand?

mei 11, 2020 Zakelijk by Redactie

Wanneer je een bedrijfspand in je bezit hebt dan weet je ongetwijfeld hoe belangrijk onderhoud is. Sterker nog: goed onderhoud van je bedrijfspand kan je kapitaal verhogen. Het bedrijfspand is immers onderdeel van je kapitaal. Maar hoe doe je dat, en wat komt er allemaal kijken bij dit onderhoud? Dat lees je hier.

onderhoud regelen

Een breed pakket

Het is maar de vraag of elk bedrijfspand op dezelfde manier verzorgd dient te worden. Elk pand bestaat uit andere onderdelen en moet dus anders behandeld worden. Heb je bijvoorbeeld een bedrijfspand gevuld met winkels? Dan moeten er andere dingen verzorgd worden dan wanneer je een kantoorruimte bezit en verhuurt. Wanneer je na gaat denken over het onderhoud, bepaal dan wat er zoal geregeld moet worden in het pand waar de aanwezige ondernemers niet direct verantwoordelijk voor zijn. Schrijf dit allemaal op en denk goed na of je iets vergeten bent. Dit is de onderhoudslijstje.

Schoonmaak

Uitbesteden of niet

Natuurlijk kun je een bedrijfspand zelf onderhouden. Als je daar de tijd en het geld voor hebt dan is dat zeker een optie. Je kunt je echter afvragen of het niet verstandiger is om het uit te besteden aan iemand die weet van wanten. Een facilitair manager bijvoorbeeld is gespecialiseerd in dit soort werk. Deze persoon – of in sommige gevallen meerdere personen – onderhoudt vaak meerdere bedrijfspanden of heeft dit gedaan. Hij of zij weet als geen ander hoe dit snel en effici├źnt moet gaan.